Tyxo.bg counter

Златоград е най-южният град във България и

Златоград

Златоград


Златоград е най-южният град във България и се намира само на 50 км. от Бяло море. Разположен е на границата между Западните и Източните Родопи, в долината на река Върбица. Златоград се намира на последния родопски рид, след който започва беломорската равнина.

Днешния град е наследник на средновековния български град Беловидово, наричан така заради боядисаните във бяло къщи. След Руско-турската война през 1878 година остава в Османската империя до 1912 година. Втората половина на XX в. е времето на разцвет на града – започват да работят мини за олово, цинк и благородни метали. Впоследствие процъфтява туризмът, благодарение на откритите горещи минерални извори с температура 92 градуса /същите са в процес на разработване/, намерените старинни останки , чудесната планинска природа и новооткрития ГКПП.

Златоград е включен в 100 те национални туристически обекти на БТС.

Тук може да посетите Етнографския ареален комплекс отворил врати благодарение на Александър Митушев, който осигурява необходимите материални средства и създава организация. Това е първият в България и единствен частен етнографски ареален комплекс. Представлява музей на открито с историко-етнографска музейна експозиция, архитектурни паметници, действащи занаятчийски работилници, заведения за отдих, къщи за настаняване във възрожденски стил, съобразени с изискванията на съвременния туризъм

Най-старата построена по време на Османското владичество църква “Успение Богородично” /1834г./ се намира в Златоград. В града може да посетите запазено килийно училище поставило началото на образователното дело в Родопите.

Тук се намира и създадения през 1987г. музей на съобщенията. Експозицията му е разположена в реставрирана къща в града. Съдържа богат снимков материал и документи от историята и поминъка на Златоград и от създаването на първата българска поща. Притежава над 300 музейни единици, включително стари телефонни и телеграфни апарати, морзови апарати и ръчни пощенски теглилки.

От времето на Родопското възраждане тук е открит и най-старият писмен паметник “Златоградски писмовник” /1852г./. За българските филолози и историци, Златоград е средище на най-старите традиции на материалната култура и бита на българския народ.

Районът на Златоград, се изпълва с хора ежегодно през месец май, когато се провежда Трансграничен фолклорен събор на връх Костадин, край Златоград.
Втората половина на месец септември се провеждат ежегодните Дельови празници.

За повече информация може да се свържете с туристическия център в гр.Златоград на телефон 03071 21 69.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]