Tyxo.bg counter

Полковник Серафимово

изглед от Родопите

изглед от Родопите


Полковник Серафимово е разположено в източния дял на Западните Родопи, по поречието на река Арда, шестнадесетте махали живописно са накацали по няколко хълма. Селото е заобиколено от гори, като средната надморска височина е 900 метра. Отстой на 18 км от областния център град Смолян.
На север от селото е красивия вододел между река Черна и река Арда, който има важно значение за климата в региона.Околностите на селото представляват, смесица от равни поля и смесени гори истински курортен бисер. Тук жителите са известни с пословичната си любезност и гостоприемство, съчетано с прекрасната природа предлагат прекрасни условия за селски туризъм.
В миналото селото е било културен и административен център, със самостоятелна община до 1934 година. През 60 те години на миналия век селото е наброявало 1210 жители. След 1944 година в селото е построено училище, телеграфо- пощенска станция, фурна, селото е електрифицирано.
В архитектурно отношение къщите на Райчо Чепилов, Тома Каджебов и Христо Марчевски са останали като ценен паметник на родопската архитектура. От тук е и прочутия майстор Стою Бълевски /Болхата/ построй църквата в селото, редица обществени и частни сгради.
Освен със строителство серафимовци се прехранвали и със скотовъдство. Историята ни разказва, че най заможния измежду „тьожките кехайе“ /собственици на овце/ Харит Камбаря, го сполетява беда, като от болест умира цялото му стадо от 1000 овце. Но само в рамките на месец Харит, възстановил стадото си като купил нови 1000.
От тук на почит е и занаята „абаджилък“. СТоката идвала преди всичко от местните стада, като известни абаджий са рода Хубчеви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]