Tyxo.bg counter

Времето в Родопите ще бъде…

Времето в Родопите ще бъде....

Времето в Родопите ще бъде….


В далечни времена, както хората по света така и тук в Родопите, местните жители са се ориентирали за времето по предсказания останали интересни и до днес със своя колорит. Голяма част от тях са запазени и продължават да бъдат верен синоптик, особено на възрастните родопчани. Ето само малка част от тях.

Има ли около месечината харман /ореол/, времето скоро ще се развали. Пощят ли се врабците и валят ли се из дворовете-ще има дъжд. Ако вечер звездите са едри и гъсти-ще завали скоро, ако са нарядко и високо скоро-ще настъпи суша или сушата ще продължи. Святка ли се нощем зад планините при ясно небе-на суша ще е.

Заникне ли вечер слънцето в облак-скоро дъжд се очаква. Гърми ли през зимата-пролетта и лятото ще са гръмовити. Ако зимата е кишава-лятото ще е сушаво и обратно.

Припича ли слънцето преди обяд-следобед ще завали дъжд. Прогърми ли преди обяд през лятото ще има градушка. Пропеят ли петлите вечер при хубаво време, то на другия ден ще се влоши.

Когато леските и орехите родят богат плод, зимата ще е тежка. Ако есенно време листата на тополите почнат да капят от дънера към върха, зимата ще е лека.
При окапване на листата от върха към дънера зимата ще е тежка. Пропеят ли петлите посред нощ при хубаво време, то ще се задържи хубаво следващите 40 дни.

Ако през нощта овцете стават от местата си и се тръскат, времето ще бъде лошо. Обади ли се ухлувицата вечер от северно място, времето скоро ще се развали. Обади ли се от припек времето ще се оправи.

Каквото е времето на 14 февруари, такова ще бъде 40 дни след него. Ако зиме говедата се греят на слънце, ровят земята и реват-в близко време ще има застудяване и снеговалеж. Появят ли се косовете из дворовете, времето скоро ще се развали. На 9 март ако през деня е облачно, лятото ще бъде много плодородно.

2 Responses to Времето в Родопите ще бъде…

  1. Много интересна статия, и сайта много ми хареса.

    Васил Колев 19.09.2014 at 21:33 Отговор
    • Благодаря за положителния коментар. Сайта е с нов дизайн и много нови категории.

      admin 19.09.2014 at 21:35 Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]