Tyxo.bg counter

Равногор

родопите

родопите


Едно от малкото населени места в България намерило място в американското списание „National Geographic“ е родопското село Равногор. В изследване направено от „Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство” / NASA/, през 1994г. е установено, че районът на село Равногор е екологично най-чистият на Балканският полуостров. Селото е построено на обширно плато на надморска височина 1250 м. Мястото не е избрано случайно, Равногор е от малкото населени места в Родопите построени изцяло на равно място.

От източната му страна се издига късият рид „Света Неделя”, от върха на който се открива панорамна гледка към Западните Родопи, също така към Тракия и Стара планина. Непосредствено под южните склонове на рида „Сета Неделя“ е параклисът „Св.Илия”, поляните на който ежегодно на 2 август събират хора от цялата страна- роднини и приятели на равногорци. Курбан се прави и на върха на рида „Св.Неделя“, като казаните, дървата и агнетата се изнасят на гръб по стръмната пътека, до върха с денивелация 250м.

Богата е историята на селото в района е живяло войнственото племе „Беси”, за това говорят намерените при разкопките над 30 тракийски светилища и гробници, една от които е най-голямата куполна гробница в България с диаметър над 5 м. През 1987г. тук е намерено златно съкровище от проф.Китов, което днес е част от експозицията на „Националния исторически музей” в столицата. Изследваните могили се намират на 2 км. от селото в равнинен участък. Те са част от забележителностите на Равногор.

Първото име на селото датира от времето на признаването на Равногор като административна единица в турската империя през 1777. Тогава то носи името Кория /Гора/. Сегашното си име селото получава през 1934г.

Районът на село Равногор ви дава възможност да разнообразите вашата почивка по няколко живописни маршрута в околноста. До село Фотиново, разстоянието е около 3 часа като се минава по панорамен черен път, от който се вижда целият рид на Чернатица и долината на река Въча.

Друга радваща се на огромен туристически интерес местност е „Атолука”. Курорт „Атолука” се намира на 5 км. от село Равногор обграден е от иглолистна гора и е предпочитано място за туризъм както през лятото така и през зимата. Курорта се намира във вечно зелена иглолистна гора, той е защитена зона поради био-разнообразието си. Районът е богат на горски плодове и на билки. Тук може да отседнете в една от над 300-те изградени вили.

От село Равногор има и пътека до стената на язовир Въча, до който се стига за около 4 часа.

До село Рвногор се стига , като от гр.Брацигово се хваща пътя за село Розово, напуска се Горно-тракийската низина и се изкачвате в Родопите. Разстоянието от Брацигово до селото е 16 км.

One Response to Равногор

  1. Моля, редактирайте си статията!
    1. Равногор е с малко по-голяма надморска височина от посочената, т. е 1 340 м.
    2. Разстоянието от Равногор до Фотиново е 20 км., т.е максимум 1 час път с кола.
    3. Освен посочените забележителности и събития – наистина си заслужават да бъдат посетени – Бекови скали, Червената скала, както т. нар. Наборна среща, която се организира всяка година, седмица преди празникът „Св. Илия“.

    Ива 21.10.2016 at 12:22 Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]