Tyxo.bg counter

Село Арда

гераница

гераница


Арда е разположена на 30 км. южно от град Смолян, в малка живописна котловина на двата бряга на река Арда. В исторически аспект селото е било много голямо, имало е 48 дюкяна само за вино и е служело за лятно местопребиваване на крайморските жители. Тук идвали на прохладен въздух и студена вода.

Разположеното в непосредствена близост до границата с Гърция село, е с надморска височина около 1000м. От Ардин връх при ясно време се вижда Бяло море. Достигайки до Ардин връх, Вие ще преминете през извора на най-голямата река в Родопите, река Арда в миналото наричана Арпесос. За свойте гости жителите на Арда ще предложат традиционни родопски гозби, обиколка на околността с яздейки кон, разходка по екопътеките с квалифициран планински водач. Наред с къщите предлагащи настаняване, може да отседнете в хижа “Заставата”, това е бившето гранично поделение превърнато в хижа .

В съседство се намира село Могилица, където през 1843г. е бил построен голям феодален замък с 221 прозорци и 86 врати, художествено украсен отвън и отвътре, с резба по таваните и долапите . Това е единствения изцяло запазен на Балканите късно феодален замък.

В покрайнините на село Могилица има множество пещери като най известната и посещавана е ”Ухловица”. Пещерата се намира на 3 км.източно от село Могилица. Ухловица е много красива с каскадата си от синтрови езерца ,дълбоки до 1м. Има много скални водопади и интересни пещерни образувания. Интересни пещери в района са “Надарската”, ”Голубовица” и “ “Гарваньовица” в Гарга дере. В пещерите може да изпробвате уменията си по спускане на въже, и в скалното катерене под наблюдението на инструктор. Във водната пещера ви очаква преодоляване на препятствие с лодка, след което планината ще разкрие пред вас тайни съхранявани в продължение на векове.

В село Могилица може да повишите адреналина си, като наемете високо проходим автомобил или АТВ и обиколите живописните горски пътища. Традиционния празник на село Могилица се провежда последната събота на месец юни под надслов: Празник на занаятите.

За контакти може да се свържете с Туристически информационен център с.Могилица на телефон 03036 331 и 0899 884742. Тук ще получите изчерпателна информация за всички забележителности в района и може да направите резервация за настаняване в категоризирана селска къща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]