Tyxo.bg counter

Ухловица

пещера

пещера


Пещера Ухловица е един от подземните дворци на Западните Родопи. През 1979г. тя е обявена за природна забележителност. Ненагледната и красота е скътана на левия брегови склон на река Арда, на около 3 км от село Смилян. Местността около пещерата носи името Сините вирове. Туристическата пътека до входа на пещерата, въпреки че е лъкатушеща е доста стръмна. Непосредствено след входа започва „Залата на пропастите”. Тя представлява горен етаж на пещерата. Името на залата е свързано с четирите пропасти, разположени в задната и част. Дълбоките им гърла водят към долния етаж на пещерата. Залата е забележителна със спускащите се от свода сталактити, наподобяващи вимета.

Много красиви са малките сталактити, който в западната част на залата, които са се окислили в кафяв цвят. Отново тук вляво от туристическата пътека се намира и „Големият сталактон”, с обиколка от 4,2 метра.

В северната част на залата е образуван сравнително млад синтров водопад, каменните струй на който водят към долния етаж. Наляво от този водопад има по-малък водопад, повърхността на който е обагрена в черно от прилепен тор-гуано.

Долния етаж представлява, дълга и сравнително тясна галерия. Това е най-красивата част на пещерата. Стените на галерията са покрити от приказни синтрови образувания, който наподобяват букети от корали, хелактити, брадавици и други причудливи образувания.

Сводът на коридора е украсен с хиляди предимно дребни сталактити с различни очертания. Едни от тях наподобяват луковици а други моркови.
Хелактитите и каролитите са образувани под нивото на езеро, водите на което някога са се застоявали в галерията.

В северния край се намират две синтрови езера, който през зимата и пролетта са пълни с вода.

Към голямото езеро се спускат каменни струй на така наречения „Брилянтен водопад”. Неговите свежи калцитни кристали, удивляват с своето изящество.

Пещерата е обитавана от няколко вида прилепи, като най-голямата група са големият и малкият подковонос.

Спелеолозите изследвайки пещерата са направили заключение, че образуването и е започнало през втората половина на плиоцена-преди около 3,5 милиона години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]