Tyxo.bg counter

Крепост Баеднос

по пътя за крепоста

по пътя за крепоста


През 1344г. българският цар Иван Александър получил от византийската императрица Ана Савойска, за обещаната и помощ срещу Иван Кантакузин обявил се за византийски император в Димотика, девет родопски крепости. Една от тях се намира в с.Беден, община Девин.
Интерес предизвиква произхода на името Баеднос. Част от изследователите смятат ,че това е старобългарското прилагателно “бядън”, преведено на български означава “злочест” или човек ,който се намира в беда.
Също така вероятно е то да произлиза от арабската дума “беден”,която означава зид, стена, дувар или крепостна стена. Значението на тази дума не противоречи на едно разбиране за крепост, каквато в действителност има до селото.

Село Беден е разположено върху южните полегати склонове на една от родопските планински вериги с подходящи места за застрояване и земеделие.

Планинският връх на който се намира крепостта, се нарича Сухия връх. Местното население я нарича с името Градището. Южните и северните склонове са доста стръмни над 45 градуса. Крепостта има формата на неправилен четириъгълник, с обща дължина на стените 151 метра, като най дългата е северната с дължина 54 м. Запазени са само крепостните зидове от североизток, на височина 1м. като от запазените зидове може да се съди че дебелината на зидовете е около 1,4м.

Недалеч от Сухия връх се намира местността “Брязово” в която има следи от старо селище, както показват грамадите от камъни в края на нивите, което е било свързано с крепостта.

Според част от изследователите крепостта е била двойна като първата, вътрешната е била каменна а втората, външната-дървена. Този начин на построяване е типичен за крепостите за втората половина на Средновековието.

При направените разкопки са открити следи от средновековна керамика .

По своите малки размери, беденската крепост, не би могла да има военно-стратегическо предназначение, и да пази тази долина. Тя по скоро прилича на феодален замък или крепост за укриване населението на околните села във време на неприятелски нападения.

Крепостта не представлява сериозен интерес за туристите, същата не е добре проучена и от самите крепостни стени е останало много малко. Крепостта по скоро представлява интерес в професионален план за историци и археолози.

Вие може да съчетае минералните басейни в гр.Девин, с посещение на средновековната крепост.
За информация относно вашето гостуване може да се свържете с туристически информационен център гр.Девин на телефон 03041 4160.

2 Responses to Крепост Баеднос

  1. То крепоста, май само в историята е останала едва ли има нещо там………

    Христо 23.09.2014 at 11:28 Отговор
    • Предполагам , че е така това е цялата информация за нея което успях да намеря.

      admin 23.09.2014 at 11:30 Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]