Tyxo.bg counter

Каньонът на водопадите

по пътеката

по пътеката


Екопътеката „Каньонът на водопадите” е изградена в буферната зона на резервата Сосковчето през 2003-2004г. Денивелацията е 600м. а дължината на пътеката е 7300м. с голям и малък кръг. Пътеката се изминава неусетно за 3 ч. Цялото трасе преминава през природни феномени. Разхождайки се по пътеката имате възможност да се любувате на скалните феномени „Ритлите”, „Редените камъни”, „Каменния улей”, който са придобили разнообразни и причудливи форми вследствие на изветряване на риолитите.

По пътеката ще срещнете „Вековния бук”- столетно дърво с внушителния диаметър 4,2м.

От изградената панорамна площадка по маршрута се разкрива красива гледка към гр.Смолян и величествената Родопа планина.

Маршрута продължава през вековни смърчови гори/отделни екземпляри са с внушителни размери/, пресича по дървени мостчета буйни планински потоци и разкрива поредица от водопади „Ропката” ,”Казаните”, ”Сърцето”, „Каскадите” и „Орфей”.

Водопадът „Орфей” е най-големия в каньона. Денивелацията на водния пад е 68м. Водните потоци се отделят линеарно подобно на струните на арфата на митичния певец. За водопада е характерно че покрай него може да срещнете и единични екземпляри на Родопския крем.
Няма да е необичайно да срещнете по екопътеката елен и дива коза.

Маршрутът е маркиран, а обозначенията дават информация за забележителностите , който виждате или ви очакват.

До екопътеката се стига по отклонение от пътя, гр. Смолян – с. Стойките – с. Широка лъка, като на около 5км, има изградени туристически заслон и огнище, което е началото на маршрута.

Посещението се извършва само след предварително съгласуване с РИОСВ-Смолян и лицензиран планински водач.

Най-подходящият сезон за посещение на екопътеката е през периода юни-октомври. За повече информация може да се обадите на телефон 0301/61111.

2 Responses to Каньонът на водопадите

  1. Наистина е чудесна пътеката, бях там преди 3 години. Супер е, че я поддържат!

    Geo 20.02.2015 at 14:16 Отговор
  2. Пътека върви срещу течението на Еленска река и изкачвайки се нагоре преминава през редица водни каскади, които образуват система от водопади преливащи един в друг.

    Hosting 19.11.2016 at 16:54 Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]