Tyxo.bg counter

Широка лъка

широка лъка

широка лъка


Широка лъка е събрала е събрала в себе си целия колорит и свежест на Родопите. Еднакво интересни за туриста, историка, архитекта и географа са битовите къщи с чудна архитектура, калдъръмените улици , сводестите мостове, песните и обичайте на местните хора.
Районът на Широка лъка спада към високопланинската област на България и обхваща най-високата част на Родопите- Переликския масив. Селото е разположено амфитеатрално на двата бряга на река Широколъшка в Западните Родопи.

Интерес за туриста представлява църквата „Света Богородица”, която е построена само за 40 дни съгласно поставено условие от султан Махмуд във ферман от 1834г. Предполага се че иконите в църквата са изографисани през 1835-1836г, от двамата братя Захари и Димитър от Самоковската художествена школа.

Близо до църквата се намират сводестите мостове, който са паметници на строителното изкуство.

Не пропускайте Етнографския музей, намиращ се в сградата на Згуровския конак. Експозицията показва бита на местните жители през Възраждането и мебелировката на стара родопска къща. Характерно за подредбата на широколъшката къща са ниските одъри застлани с козяци и кичени халища.

Тук по време на Руско-турската война се е помещавал щабът на Капитан Петко войвода. Той е водил голямо сражение известно под името Брезката битка. На къщата където се е помещавал щабът на войводата има поставена паметна плоча. Къщата се намира в непосредствена близост до централния площад.

На около един километър от Широка лъка по пътя за с.Върбово се издига красива скала. Местното население я нарекло Момата, и наистина гледана отдалеч, тя наподобява стройна женска фигура с хурка в ръка.

В селото се намира Средното фолклорно музикално училище, разнасящо славата на българския фолклор извън границите на страната.
В Широка лъка може да отседнете в къщи за гости реставрирани в стар стил и в няколко малки хотела.

Подробна информация за Широка лъка може да получите от Информационния и природозащитен център „Родопи” на телефон 03030/2222 .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]