Tyxo.bg counter

Гела

В района на Гела

В района на Гела


Никое друго селище не е дало толкова археологически материал от Орфейевско време. Най-точният превод на думата Орфей е “магнитна светлина”. Такава е ролята на слънцето да държи в светлинните си магнитни шепи слънчевата система. Такава е и ролята на Орфей да държи с музиката и любовта си всички живи същества. За Орфей знаем много от неговото родословно дърво до времето през което е бил вожд на траките.
Многобройните археологически находки намерени в село Гела, сочат че селото е едно от най-древните селища в Родопите. Край параклиса “Св.Илия” при разкопките са открити древни тракийски могили, в който са намерени много накити, доказателство за културните връзки на населението с далечни народи.

По време на строежа на църквата “Св.Тройца” е открит череп със златна монета в устата /Харонов хобол/.Монетата е определена от времето на Юстин /518-527/г.

Интересна съдба е имал открития скиптър в един от гробовете в село Гела , за който самия екзарх Стефан I след като го е видял е казал “Това е патриаршески жезъл”.
Дирите на скиптъра се губят след 1944г. когато е изчезнал от домът на читалищния деец в <Широка лъка/a> , Дамян Каров продаден от жена му която го мислела за най обикновено украшение.

В духа на историята интерес представлява и древната крепост “Градище” която се намира на около пет километра то Гела.
Селото е опасано от древни римски пътища, който свързвали Егейските градове с горно-тракийската низина.

Гостите на селото, наред с традиционния местен събор, който се провежда всяка година първата неделя на месец август, може да присъстват и на националното надсвирване с гайди, което също се провежда ежегодно.
Въпреки малкото останали жители в село Гела може да се насладите на спокойствието в няколко уютни квартири и малки семейни хотели, като през зимата може да покарате ски на малък ски влек.

Село Гела се намира на 6 километра от село Широка лъка като до там води стръмен път. От пътя Пампорово – Девин се отклонявате по моста в Широка лъка срещу музикалното училище. След около 900м. се поема по пътя вдясно като се пресича реката.

За информация може да се обадите на телефон 03030/2222 където ще се свържете с любезен служител на ТИПЦ “Родопи”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]