Tyxo.bg counter

Дяволското гърло и триградското ждрело

вход на пещера

вход на пещера


Триградското ждрело е формирано почти по цялото течение на планинската река. То започва на 1,5 километра северно от селото. Реката има тясно скалисто легло със стръмни и отвесни склонове. Оградените скали се издигат до 350 метра височина.
Почти в началото на каньона е изумителният Османов вир където среща си дават Чайрската и Триградска река.
Преди да навлезе в ждрелото реката пропада с грохот пещера „Дяволското гърло“, за да се появи след около километър. В продължение на 700 метра реката образува 18 големи и малки водопада. Името на пещерата “Дяволското гърло” не е случайно. Преданието е, че преди хилядолетия траките са хвърляли тук загиналите воини и вождове, вярвайки, че това е входът към подземното царство.

Когато е проучвана пещерата е направен научен експеримент, оцветената вода на входа се е показала на изхода от подземните галери след повече от два часа. Като се има предвид че разстоянието на цялата пещера е само 400 метра това е невероятно.

Пещерата е лесно достъпна по изкопан тунел се стига до огромна зала в пещерата, която може да събере катедралата “Св.Александър Невски”. От залата, по стръмни стъпала направени от цимент се стига до естествения вход на пещерата. При изкачване в огромната зала с височина над 40 метра, наречена “Бучащата” може да се насладите на един от най-високите подземни водопади в Европа над 40 метра.

Посещението на пещерата можем да съчетаем с маршрут до село Буйново и Чайрските езера, за да се насладите на живописните пътища, изваяни в самите скали и красивата група естествени езера в Родопите. Скрити в полите на вр.Черни нос, езера предлагат възхитителни гледки. Тук се намира „Пияната гора“ където дърветата, заради продължаващите свлачищни процеси са заели интересни форми, накланяики се наляво надясно от където идва името на местността. Тук могат да бъдат открити много интересни и редки растителни видове, сред който сърцевидният тайник и трилистната водна детелина. Районът на Чайрските езера и „Пияната гора“ са защитени местности.

Интересно събитие за туристите е провеждащия се всяка година в района на Дяволското гърло /началото на август/ фестивал “Орфически мистерий”, където си дават среща съвременното изкуство и традицията.

За посещение на пещерата ,може да се свържете на телефон 03040 220 и 0888 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]