Tyxo.bg counter

Чайрските езера

Чаирските езера

Чаирските езера


Родопите са бедни на естествени, целогодишно стоящи водни басейни. Известни са само две групи свлачищни езера. Едната е Смолянската езерна група , а другата – Чаирската. Чаирските езера се намират на около 10 км. югоизточно от Триград.

Синият вир е най-интересното и запазено езеро. Другите две големи езера са разположени на. просторна тераса на около 50 м по ниско от Синия вир. След още 20 м. е четвъртото езеро. Над него потънало в зеленина се намира и петото езеро, което има бъбрековидна форма.

Огромни блокове са се струпали по посока на свличането и са заседнали в основата на терасата. Сред тях се намира Синият вир, ограден с гора. Падналите в него дървета и островите от сфагнум му придават романтичност и тайнственост. Тук като в сребърно огледало се отразяват смърчовите и елови гори. Над тъмните сини води се издига прегърбената и разломена риолитова снага на Караборун, от чийто връх пламва зората, а изгревът обагря върховете на дърветата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]