Tyxo.bg counter

Връх Вейката

http://alexooo.blog.bg

изглед от върха


Връх Вейката е най-южната точка на България. Издига се в рида Гюмюрджински снежник, и е висок 1463 метра. От върха при ясно време се вижда голяма част от съседна Гърция, включително Портолагос, Гюмюрджина както и околните гръцки села.

Преди 1989 г., както казват местните хора от село Горно Къпиново, контролът в този район е бил толкова засилен, че и пиле не прехвърчало. Гюмюрджински снежник е попадал в трета гранична зона и именно забраната за посещение от туристи е запазила района девствен и красив.

Върхът се намира в защитената местност „Гюмюрджиски снежник“ част от защитените територии който в момента опазват най-голямо разнообразие от консервационно значими видове, съобщества и екосистеми в Източните Родопи.

До върха има няколко подхода. Единият е през село Чакаларово. В края на селото, до моста, има черен път, по който за около час и половина се стига до бившата гранична застава. От там по пътека покрай граничната бразда за около 2 часа се стига до вр. Вейката.
До село Чакаларово се стига като от Момчилград, тръгнете посока Маказа, малко след Подкова завиете вдясно и от там през селата Шопци, Домище и Дружинци ще пристигнете в изходния пункт за най-южната точка във България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]