Tyxo.bg counter

Връх Голям Персенк е ……….

от върха

от върха


Голям Персенк се издига по средата на рида Чернатица, това го прави удобен като туристически възел във всички направления в планината.

Връх Голям Персенк, е определен за един от седемте планински върхове първенци, макар че е по нисък с 98 метра, от връх Перелик и с 93 метра от връх Сюткя. Причината за това е неговата лесна проходимост и достъпност, а и близостта до хижи и населени места. В действителност обаче вр. Малък Персенк, е посещаван повече от неговия голям брат, поради откриващите се невероятно красиви гледки от върха.

Петият по височина връх в Родопите се издига на 2091 метра. Много и различни са хипотезите за произхода на неговото име. Според едни то е дадено от френския поет Ламартин, преди около 170 години. Според твърденията това е означавало „баща на петте” имайки предвид че е най големия сред близките му събратя, Малък Персенк, Елдермон, Комините, Гургутевица, и Цирикова черква.

Друга версия за името на Голям Персенк, е свързана с легендата за очарователната Персена, отвлечена от тъмрашкия бей, в подножието на върха от където уж идвало името на върха, където се случило събитието почиващо на легендата.
По скоро името на върха е свързано с персийската заемка в турския език „Персенк” буквално преведен – остър камък, също твърдение е по скоро хипотетично имайки предвид формата на върха – широк заоблен купол.

Интересна история също представлява и хипотезата, че при завладяването на Родопите, римляните са заварили на върха тракийско светилище което на латински се произнася „персанкт” свято място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]