Tyxo.bg counter

Витина

изглед над селото

изглед над селото


Витина, е село в близост до границата с Гърция, на около 10 км от общинския център Рудозем. За да стигнете до наброяващото около 150 жители населено място, в центъра на гр. Рудозем се се преминава покрай бившата общинска болница, и се тръгва посока село Елховец. След около 7 км. се стига до центъра на село Елховец, където на кръстовището се тръгва вдясно, и така по отдавна рехабилитирания път, се стига да отбивката за село Витина.

Познато в миналото с имената „Кюкчюк дере“, буквално преведено Малка река, и със звучното име „Гепеливо“ /троднодостъпна, труднопроходима местност/, има с какво да впечатли своите гости. В края на селото се намира недотам запазен римски мост, продължавайки на юг ще стигнете до широките витински поляни, били част от аграрно-промишления комплекс/АПК/ по времето на комунизма. Същите се виждат с невъоръжено око от тв. кулата на Пампорово.

Вляво от селото, високо в скалите се намира и недотам известна, и проучена пещера. Има интересна легенда свързана с труднодостъпната пещера. В недотам далечни, бандитски времена, жителите на селото били заставени да осигуряват прехраната на дузина разбойници, живеещи в пещерата. До там се стигало по дървена стълба, по която местните се редували да носят провизии на „защитниците“ на селото. Дошъл ред на най-безстрашния от всички, той се качил оставил храната, но като слизал съборил и дървената стълба. Останали в безизходица, бандитите решили да навържат дрипите си и да се спуснат по тях. Но тяхното „въже“ се скъсало и така всички полетели в пропастта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]