Tyxo.bg counter

Утробата,Тилкин,Иниклер…

пещера

пещера


За да стигнете до пещера „Утробата” от гр.Кържали се минава през селата Енчец, Дъждовница, Пъдарци и се стига до хижа Боровица. След няколкостотин метра започва добре оформена туристическа пътека, с места за почивка,няколко беседки и заслон в подножието на канарата по която се стига до пещерата.
Тя е тракийски храм от XI-X пр.новата ера. Представлява естествен хоризонтален процеп в стената, дълбок 22 метра, който е бил допълнително изсечен от човешка ръка. Височината на отвора е около 3м. а ширината около 2,5м. Тунелът е с идеално ориентация юг-север, като входа е от юг. На тавана има специално направен процеп, през който точно в 12:00ч.влиза един слънчев лъч.

В дъното на пещерата се забелязва издълбан олтар, който е висок малко повече от метър. В деня на пролетното равноденствие, слънчевият лъч се уголемява и влиза точно в дупката на олтара, като се задържа потрепвайки няколко минути.
Пещерата е свързана с култа на траките към слънчевия бог, който опложда богинята майка.

Посещението на „Утробата” може да съчетаете с обиколка на пещерите „Снежинките” под село Дъждовница. Седемте пещери се намират под средновековната крепост Асара. Най-голямата от пещерите е с дължина 110м и излиза до крепостта като таен вход.

Интерес представлява пещера „Иниклер”/Стремските лабиринти/ до с.Стремци. Общата им дължина е 460м. Имат няколко входа, който в дълбочина са свързани. Самите лабиринти представляват добре запазени римски галерии на рудници за добив на злато от началото на новата ера. За това говорят и намиращите се по билото на склона следи от вертикални минни изработки, вероятно служили за вентилация.

В района на Кърджали се намират още няколко по-малко известни и посещавани пещери, една от който е „Карангил” намираща се във варовиков масив край с.Широко поле. Пещерата е триетажна, дълбочината и е оклоло 650м. Известна е с това че тук е единственото по рода си находище на паяк в света.

Подобна пещера се намира до с.Опълченско пещерата „Тилкин”,е позната с единствените находища на сляп пещерен бръмбар.

За да не бъдете неприятно изненадани при посещение в пещерите, трябва да бъдете подготвени и добре оборудвани за тази цел, препоръчват опитните пещерняци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]