Tyxo.bg counter

Трансграничната родопска екопътека

IMG_0026
Най-дългата екопътека във България се намира в Родопите, тя е част от трансграничната Хвойна-Ставруполи, като свързва природните забележителности на България и Гърция. Екомаршрута предлага много забележителности, резервати, интересни и популярни местности, защитени зони с редки животински и растителни видове.
От с.Хвойна маршрута тръгва посока с.Орехово /7км./, като туриста прекосява защитената местност „Средните ливади”, защитена с цел запазването на белоборовите гори. След с.Орехово /1261м./ надморска височина следват трите живописни водопада „Дуплево”, „Скакалото” и „Костен камък” със статут на природни забележителности.

По маршрута следва уникалния скален комплекс „Чудните мостове” най-величественият природен феномен в Родопите. Екопътеката продължава по известния древен римски път дълъг над 4км. и широк 1,5м. Пътят е добре запазен, минава под самия връх Персенк и е най-високо разположения запазен археологически паметник във България /на места над 2050м. надморска височина/. По римският път се стига до местностите „Глухите камъни”, „Бялата вода” и „Айдърски камък”. В южна посока маршрута се движи през местностите „Мечо гробе”, „Портата”, преминава през върховете Мечи чал и Снежанка и достига м.”Орфееви скали” недалеч от Смолян.

В подножието на Орфееви скали туриста може да се наслади на Смолянските езера, природна забележителност включваща терасовидни свлачищни езера. Езерата са били над 20 в предишни времена, но днес в естествения си вид са запазени само 7. По пътя следва резерватът Сосковчето с екопътеката „Каньонът на водопадите”. В резерватът може да се насладите на вековна смърчова гора, интересни водопади, увивна растителност. Сосковчето е обитавано от почти всички животински видове познати в Родопите. Надморската височина е от 1400м. до 1700м.

По маршрута може да посетите комплекса от пещери Голубовица край с.Кошница. За да вдигнете адреналина си/спускане по въже, скално катерене, преодоляване на препятствия с лодка/, вие трябва да сте добре подготвени и оборудвани. Наскоро спелеолози откриха че подземните галерий на пещерата са дълги над 2 км., което прави Голубовица една от най-дългите водни пещери във България. За любителите на спелеологията следва още една пещера Ухловица, една от най-старите пещери в района с множество красиви дендритни образувания, приличащи на морски корали.

След това екомаршрута ни отвежда до защитената местност „Падала”, местностите „Гераница” и „Изворите на Арда”. Продължавайки на изток стигаме до с.Мочура и връх Циганско градище. Маршрута е уникален с това че се преминава покрай бивши гранични поделения, и наблюдателна вишка , който са оставени като туристическа атракция. Има интересно предание за вр.Циганско градище , там циганите от околността решили да изградят кула за да достигнат до бог. Българския вариант на Вавилонската кула. От върхът в източна посока се отправяме към местността „Съдилището” по оформена екопътека с места за отдих. В района са намерени останки от тракийско скално светилище на самата бразда , целия маршрут са движи по самата линия на границата с Гърция.

По протежение на целия маршрут има поставени табели, изградени са места за отдих, чешми и оборудвани заслони. Целия маршрут се изминава за 5-6 дни, но има възможност за избор и преминаване само на определена част от маршрута.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]