Tyxo.bg counter

Стърница

Стърница

Стърница


Според преданията името на намиращото се в област Смолян село, произхожда от стръмния терен където е създадено. Стръмно означава Стърница.

В началото на възникването на селото, в местността Бахтерица, където са разположени къщите е собственост на живеещите в село Върбина /Сойчук/ , братя Кадййци. Бахтерица е планинска местност с много извори със студена вода и пасища.

Заселването на селото е продължало дълъг период от време. Хората са пристигали тук единично или на групи от 3-4 човека от различни села в Родопите. Известно е също че, има заселници и от далечна Албания от където идват рода Арнаудови.

Историята на селото преминава през много перипетии, от бедните години по време на турското робство, когато по две семейства са живеели в една стая, когато е нямало младежи в селото понеже са били пазарени при богати чорбаджии за говедари или ратай.

След балканските войни Стърничани продължават да живеят бедно. Тогава живеят в малки паянтови двуетажни къщи, като първия етаж е отделен за добитъка. Основното препитание на селяните, остава земеделието, като по-голямата част притежават само по няколко декара обработваема земя.

През 1940 година в селото избухва голям пожар, като изгарят къщи и обори на 33 семейства стърничани.

За гостите на селото интерес представлява местността „Копатото имане“ където легендите разказват за заровено съкровище, останало от турско време. Подобни легенди се носят и за местността „Балабанова кюприя“ намираща се на границата на селата Стърница и Давидково. През турско робство същата кюприя е била на главния път от Петково за Давидково.

На 20 км. се намира курортното село Баните, известно с лечебните свойства на минералната вода. За пълна и точна информация бихте могли да разгледате страницата на trivago, ако се интересувате къде да отседнете в околността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]