Tyxo.bg counter

Солища

P1050412
Солища отстой на окло 2 км. от най-високия връх в Родопите-Перелик/2191м/. Надморската височина на селото е 1300 метра. Солища е разположено в долината на малката бистра Солицка река-Луковица, приток на Широколъшка река и Въча. Разстоянието до с. Широка лъка е 4км. а до курорта Пампорово е 16км.
Вероятно произходът на името на малкото селце идва от солта, с която са захранвали някогашните овчари многобройните си стада по тези земи.
Интерес представлява църквата „Св.Неделя” построена през 1892г. от самоукия майстор Филю Корбаджиев със средства събирани от пратеници из цяла България.

От селото се откриват невероятни гледки към причудливата форма на връх Турлата и към първенеца Голям Перелик.

Растителността е изключително богата на иглолистни гори, билки, гъби, черни и червени боровинки. От преди много лета овчари са пренесли култивирана едра череша, която местните хора наричат”Солунка”.

В непосредствена близост до селото е новооткритата ботаническа градина, в която може да видите над 100 вида от растенията в Родопите. В същия район се намира защитената местност „Чернока” представляваща гора от черен бор на повече от 300 години.

В района на Солища има няколко туристически пътеки. От тук минавайки покрай ботаническата градина може да слезете до с.Широка лъка, като разстоянието е около 3км., същото е и разстоянието до хижа Перелик но в южна посока.

През първата събота на месец март се организира зимен празник. Празникът в местността „Врися“ събира гости от цяла България. Малки и големи се състезават и забавляват на новооткрития мини влек в селото.

За приятния отдих огромно значение има и научно доказания факт от група специалисти микробиолози, който са направили изследвания на въздуха в Солища и са установили, че тук има най-малко микроби на кубичен метър въздух.

Възможностите за отсядане в селото са частни вили, предлагащи добри условия, който може да наемете и самостоятелно, за повече информация може да се свържете с ТИПЦ „Родопи” на телефон 03030/233 и 0887/522843.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]