Tyxo.bg counter

Смилян

смилян

смилян


В горното течение на река Арда разположено на двата й бряга село Смилян оформя едно много красиво парче от картата на България. Селото отстои на 15 км, южно от град Смолян. Сгушено в южните склонове на Кайнадинския рид /надморска височина 840м/, с население над 1700 души, е най-голямото в община Смолян.
Селото е възникнало през ІV век когато в централната част на днешното село Смилян се заселили част от тракийското племе “беси”, които били много-добри занаятчии. По късно през VII-VIII век се заселва славянското племе Смоляни от където идва и името Смолен. Смоляните се занимавали предимно със земеделие, те разработили земите около селото с което допринесли за неговото разширяване. При управлението на цар Симеон смоляните окончателно станали част от българската народност.

През 1928 година на път за Гърция през Смилян, минава тогавашният министър председател Андрей Ляпчев. Той дарява часовников механизъм, закупен от Станимашкият /Асеновградският/ пазар, който бива монтиран на някогашна турска наблюдателна кула. Оттогава самоуки местни майстори са се грижили за часовника и десетките му зъбчати колелца.

В Смилян ще се намери място за настаняване на всеки турист. Наред с предлаганите автентични за района ястия родопски клин с ориз, смилянска боб чорба, пататник и сладко от боровинки, тук ще опитате и „бито” сирене произвеждано в мехове /възстановена стара родопска традиция/.

Все повече се разраства пешеходния и пещерен туризъм има много пешеходни и веломаршрути, както и приятни за риболов и излети места.

Всяка година се отбелязва празника на смилянския фасул, който последните десетилетия се утвърждава като символ на Смилян. На него се избират крал и кралица на боба. По време на празника се организират конкурси, за най-добър производител, за пано от фасул, за кулинарно ястие от фасул. Празника се провежда всяка последна събота и неделя на месец ноември. Празникът е посветен на прибраната реколта. В Смилян може да видите дори и музей на фасула.

Традиционния за селището събор, „Бащино огнище” се провежда последната събота и неделя на месец август.

В близост до Смилян се намира пещера Ухловица, както и селата Арда и Могилица който запълват представата за една добра туристическа дестинация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]