Tyxo.bg counter

Смилян – с. Змиево – местност Аламушница – с. Смилян.

беседката преди водопада

беседката преди водопада


Веломаршрута започва от посетителския информационен център в с. Смилян по асфалтовото шосе за с. Сивино, срещу поречието на р. Сивинска. При разклона за с. Липец маршрутът поема наляво, прекосява селата Липец и Букаците. В село Букаците е „кичестия бук”, вековно буково дърво, със величествена корона. След с. Букаците трасето следва изкачване към с. Горово по горски път. Място за почивка е изградената беседка край село Горово в близост до която се намира водопад отстоящ на по-малко от 30 м указан с табела. Маршрутът продължава на юг, след което поема на север, стигайки последователно до м. Катран и малкото родопско село Змиево.

От Змиево маршрутът се спуска на север, пресича р. Арда и поема на запад към местността Аламушница. Тук можете да разгледате красивия параклис „Св. Архангел Михаил”, съграден отново на мястото, където според преданията още през III – IV в. сл. Хр. е съществувал стар християнски храм. Във близост е комплекс „Рибарника” където наред с родопските специалитет се предлага и прясна пъстърва.

Следващата спирка е на около 2 км, където се намира пещера „Крайпътна”.
Пещерата е с дължина 38 м и височина 1.91 м. Обитавана от прилепи пещерата е трудно проходима и на места опасна. През 2005 г. зоолози регистрираха в нея непознат за науката вид насекомо, което я прави ценна от научна гледна точка. Затова достъпът до пещерата е ограничен и става само с водачи-спелеолози.

След по-малко от километър от Крайпътната пещера влизате отново в с. Смилян.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]