Tyxo.bg counter

С лодка в язовир Батак

язовир

язовир


Язовир Батак е заел мочурливите местности в някогашната падина, оградена от реките Баташка, Чепинска и Ракитовска, разположена между южните части на родопското плоскогорие Каркария и северните склонове на Баташката планина. Цялата тази част на Западните Родопи ”наднича” и се спуска бавно към полята на Тракия. Покрита е с високи гъсти гори и безкрайни пасища. На много места тук бликат минерални извори. Въздухът е кристален и ухае на билки.

Язовирът е образуван от водите на р. Мътница, приток на Чепинската река, на височина около 1000 м над морското равнище. Обграден е от малки гористи върхове, които се издигат на 200-300 м над нивото му.

В близост до тях са ридовете на високия 2186 м връх Голяма Сюткя, който може да се изкачи за 5 часа от горското стопанство „Беглика”. Баташки снежник е втория по височина връх в района, по нисък само със стотина метра. Изкачва се за около 3 часа. В подножието на тези върхове, където планината среща водното огледало на язовира, се образуват красиви заливи.

Батак в най-дългата си част достига до 17 км, а в най-широката 4 км. Най дълбок е при язовирната стена-34 м. Намира се на 8 км от град Батак и на 24 км от Велинград.

Около него се намират три от нашите 17 биосферни резервата, обитавани от елени, сърни, лисици и глухари. Но не е изключено да срещнете и мечки. В горите от бял бор или смърч много от дърветата надвишават 40 метра, а стволовете им са дебели повече от метър.

Почивката на язовира може да разнообразите с посещение до някой от близките курорти Цигов чарк, Селце, и Св. Константин който работят целогодишно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]