Tyxo.bg counter

Рожен

рожен

рожен


Проходът Рожен е едновременно историческо място и защитена местност. Много са теориите за произхода на името на красивата местност. Една от тях свързва името с параклиса „Рождество Богородично”, съществувал някога тук. Самият корен на думата е по-дълбок. Тракийскта дума рожен е била свързана с лечебните способности на траките. Те са познавали лечебните свойства на родопските билки-мак, мащерка, червен и жълт кантарион. Самата седловина Рожен прилича на разтворена кутийка мак. В древната история Рожен е било познато, като духовно средище за празници и обреди.

До 1912г. тук е минавала границата между България и Османската империя. По време на Руско-турската война Рожен е освободен на 17.01.1878г. от Кавказко-казашка дивизия с командир генерал Червин. Но Берлинския договор отново връща смоленският край на Османската империя до 1912г., когато се връща в границите на българската държава.

На просторните роженски ливади от дълго време се организират различни местни и национални събори. През зимния сезон Рожен става арена на спортни състезания от ски бягането и биатлона.

Тук на южния склон на прохода е запазена вековна иглолистна гора, която е част от защитената местност Рожен.

Прохода си е спечелил славата на възлов кръстопът. По данни на Ст.Шишков пътят Пловдив-Беломорието, през Рожен се е изминавал за около 38 часа. От тук Рожен е известен като преходна седловина, най-високата част на известния Беломорски проход.

Рожен се намира вододелното било между басейните на Арда и Марица, през него минава и климатичната граница между средиземноморското и континенталното влияние, които моделират климата в Родопите.

Проходът е едно от местата в България с най-много слънчеви дни и ясни нощи. Това е основната причина за изграждането тук на Националната Роженската астрономическа обсерватория с най-големия телескоп на Балканския полуостров.
Обсерваторията е отворена за посетители, като има подготвени специални програми, които запознават туристите с интересни факти от астрономията.

За да се свържете с обсерваторията може да се обадите на телефон 0301/62926.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]