Tyxo.bg counter

Празници в Родопите

ezwmjuym5xВ традиционния календар на част от населението на Средните Родопи, годината се разпределя на два големи периода от празниците, Димитровден /Касъм/ и Гергьовден /Адралез/.
За Касъм открояващото е вярването, че с този ден започва годината. Повсеместно разпространени са гадаения за времето. Каквото време се случи на празника – слънчево или дъждовно, студено, мъгливо, такова ще продължи да бъде един месец напред, някои вярват, че се предрича за 40 дни напред. След празника броят 6 дни, такава ще е годината, като на всеки ден съответства двойка месеци. Други вярват, че се броят 12 дни – по ден за всеки месец. Два месеца след Касъм, на 61 ден е Колада. Според традиционните представи на населението от Средните Родопи, с Колада започва така наречената пагана или 6агана неделя. Нощите през този период са тъмни и опасни, защото ходят злосторни сили, наричани баганци, които пакостят на хората и носят болести.

Месец януари е наричан Галемил. През него празнуват Сурвак, Водици и Среде зима. Сурвак почитат една седмица след Колада. Казват „до обед е Сурвак, след обед е Галемил, големият месец“. С особенна почит днес продължават да празнува този празник в райна на Неделино.

Марта наричана също Стара марта, се празнува на 14 март. Препоръчително е ставането рано на този ден. Бабите и булките палят огън на двора, практика спазвана до средата на ХХ в. Събират купчина от „суште /боклук/ и вейки от двора, па притурат шумки и мисерлок /листа и стъбла от царевица/ от обора, за да е голям огъня, ама всеки пали колкото има, колкото за адета”. В тоя огън най-важна е турмата /димът/. На места в огъня слагат „бял лук и дулевко“ – вярват, че с тях всякакви злини се пропъждат. Всички от къщата – жени, мъже, деца и старци трябва да прескочат огъня.

Адралез се празнува на 6 май и е един от най-почитаните празници от местното население. С него започва лятото. Празнува се за здраве и за здраво стопанство.
Повсеместно разпространени са обредни практики за здраве, свързани с роса, вода и с различни растения. Изпълнявани са рано сутринта на празника. И до наши дни се спазва ранно ставане, преди изгрев слънце, за да бъде изпълнено обредно измиване с роса или вода, когато магическата сила е най-голяма. До средата на ХХ в. е активно вярването, че водата на Адрелез е лековита само рано сутрин, преди изгрев слънце. Постепенно това се нарушава и в края на 80-те години на ХХ в. информаторите твърдят, че през целия ден на Адрелез всяка естествена вода притежава свръхестествена лековитост.

Адралез е на особена почит в село Баните , където на 6 май се събират множество жители и гости на лечебния център, като от местната управа организират специални тържества.

Традицията на културните празници е силно запазена по горното течение на река Арда, в Рудозем, Смилян, Арда. Тук както и на много други места в Средните Родопи се организират чествания на запазените във времето културни традиции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]