Tyxo.bg counter

Крепост Перперикон е разположена на висок скален връх ….

Крепост Перперикон e разположена на висок скален връх в Източните Родопи, на 15 км североизточно от Кърджали. Археологическите проучвания започнали през 1979 година, са разкрили скален град достоен за легенда. Според проф. Овчаров подобните градове в света са само четири. Единият от тях е древният Уплисцихе, който се намира в Грузия. Археологическите данни сочат, че и двата града се превръщат в култови центрове в края на бронзовата епоха. Други подобни на Перперикон, градове са открити край Димотика в Гърция и в скалите на Индонезия.

През бронзовата епоха Перперикон преживява първия си голям разцвет. Това е епохата на критско-микенската цивилизация.

Най общо, Перперикон се състои от четири части, мощна крепост/акропол/ намиращ се в най-високата част на хълма, дворец-светилище непосредствено под акропола, северно и южно предградие.
Вътрешността на акропола е застроена с множество храмове и граждански постройки. Макар една част от комплексите да са още под земята, съвременният посетител на доста места може да се разходи по широки улици, изрязани направо в камъка, и да влезе в почти запазени къщи.

За двореца се предполага, че е възможно да е монументалния храмов ансамбъл на бог Дионис, достигнал пълен разцвет през римската епоха.

Сградите на Переперикон, удивляват с невероятното си майсторство на построяване за времето си, стените са толкова гладки, че се образува точен отвес.

Посетителят се впечатлява, както от изградената канализационна система за отвеждане на дъждовната вода, така също и от изградената водопроводна система от глинени тръби.
Откритите две водохранилища, представляващи най-големите съоръжения от този вид в Родопите, запазени в автентичен вид, са с внушителните размери 12 на 5м при дълбочина 6м, като същите са изцяло издълбани в камъка.

На север от крепостта при извършваните археологически проучвания, са открити входове на галерии към златни рудници.

Според специалистите този великолепен археологически комплекс може да се сравнява със световните паметници като Делфи, Крит и Микена.

Множество легенди са свързани със светилището на Дионис, една от който е че непосредствено преди започналия през април 334г.пр.н. ера поход в Азия, Александър Велики идва тук и получава предсказание от гадателка, че ще завладее континента. По късно отново тук в Дионисиевото прорицалище, на Гай Октавий било предсказано, че синът му Октавиан Август ще стане господар на света.

Старинен паметник в района на гр. Кърджали е и древното светилище Татул , намиращо се в непосредствена близост до едноименното село.
В района има множество места за настаняване, за да изберете подходящия хотел посетете сайта на Триваго.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]