Tyxo.bg counter

Пампорово

Пампорово

Пампорово


Връх Снежанка над Пампорово е висок 1926 м. На него е построена високата 156 м. телевизионна кула. В ясен ден от нея се открива панорамен образ, на цялата Студенецка седловина и морето от планински върхове на рида Чернатица. От върха на кулата в западна посока се открива и чудна панорама към Рила.

При посещение тук има голям шанс да случите на слънчев и приветлив ден. Метеоролозите твърдят, че в Пампорово има най-много слънчеви дни, и ясни нощи през годината в България. Поради тази причина в непосредствена близост, е построена астрономическата обсерватория Рожен , чийто двуметров телескоп е сред първите пет по-мощност на континента.

Има няколко легенди свързани с курорта. В една от тях се разказва, че митичният тракийски певец е родом от тук.

Името на курорта е свързвано с смолянчанина Райчо Белев, познат в местността като Райчо Пампора. За него се твърди, че втората половина на XIX в, притежавал всички земи между, върховете Светицата и Мургавец. Изкупил ги със спечелените от кираджилъка пари. Превозвал стоки от Пловдив за Ксанти. И понеже керваните с мулета, приличали на вагоните на влак /пампор/, местните го наричали Райчо Пампора. От тук идва и името на курорта.

Пампорово, освен развит зимен туризъм, предлага на своите гости разнообразни възможности за пешеходен туризъм и планинско колоездене. От хижа „Студенец” тръгват няколко пешеходни маршрута. За два часа може да стигнете до „Смолянските езера” позната и любима дестинация на мнозина.
Само на около половин час от изходния пункт, посока вилно селище „Малина”, се намира природния феномен „тринадесет братя” – 13 стари смърчови ствола, който имат общ корен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]