Tyxo.bg counter

Орехово

Орехово

Орехово


Орехово е разположено амфитеатрално на левия стръмен бряг на река Орешица, в североизточните части на връх Персенк-първенец на родопския дял Чернатица. Надморската височина на Орехово е около 900 метра. Историята но селото е хилядолетна. На мястото на селото в древността е съществувало древно римско селище. В края на IV век п. н. е. възникват първите селища по долината на река Чепеларска. От материалите открити при разкопките се установява че тогава тракийските племена са разработвали сребърните и медни руди, произвеждали са бронзови и сребърни накити. За старинния произход на селището съдят и множеството намерени монети при обработване на нивите из околностите на Орехово. Най-старата запазена монета е от I век от н.е, на която е изобразен Рематалк I – виден тракийски вожд.

Интересна история свързва с Капитан Петко Воевода с Орехово. Средата на септември 1878 година, руската рота базирана в Пловдив пристига в Чепеларе, където тогава действа четата на прочутия воевода. Посрещнати радостно от местното население, всички заедно се впуснали в голяма веселба. По средата на празника, командирът на руската рота дал знак на своите, който обградили и разоръжили Петко Воевода неговите другари. След което го завели в Орехово, от там в руския гарнизон в Пловдив. След няколко дни те го освободили и той се върнал посрещнат като герой в Орехово. Тази странна история, е опит на руското командване да покаже на чуждата пропаганда че контролира хайдушкото освободително движение.

Наред с богата си история, местността предлага и редица природни забележителности. От тези времена са останали и имената на пещерите където се укривали ореховските девойки, преследвани от завоевателите, получили след това техните имена „Керина дупка“, „ Данкина дупка“ и „Марийкина дупка“. Друга известна пещера в района, която предизвиква интерес и за любителите на екстремните изживявания е дългата, 305 м. пещера Челевешка дупка.

В близост до село Орехово има и два водопада, които са защитени природни обекти.

Най-близо е водопадът в местността Дуплево, западно от селото. Разположен е в скалния пролом на в. Орешица над селото. Водите му падат живописно пред входа на пещерата “Голямата дупка”. Водопадът пресъхва през лятото. Друг водопад е Скакалото, който е на 2 км на юг от Орехово, по автомобилния път към х. Персенк. До водопада се стига по маркирана екопътека.

За любителите на пешеходния туризъм, Орехово е познато като част от маршрута по най-дългата екопътека в България, от Хвойна до Ставропули в Гърция.

Красивата природа, съчетана с природните забележителности и мекият климат привличат туристите през всички сезони на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]