Tyxo.bg counter

Непознати пропасти и пещери

IMG_2639
Родопите са дълбоко окарстени и техните мрамори крият множество пещери и пропасти. Наред с популярните и често посещавани Ухловица, Дяволското гърло, Снежанка и Ягодинската пещера има и малко известни, но доста красиви пещери и пропасти.
Югоизточно от Велинград, на 13км. по долината на река Долдурана се намира пещерата Лепеница, една от най-хубавите в Родопите. В нейните 1525м. се крият три етажа, като долния е постоянно воден с хубава подземна река. Средният етаж се свързва на няколко места с долния и е изпълнен с голямо количество разрушени образувания. Третия етаж заедно с края на средния също е воден. В него има три големи езера, а галерията завършва с множество интересни конусни образувания приличащи на кратери.

Северно от с.Гела се намира отворът на 1400м. дългата и 146м. дълбоката пещера Ледницата. В привходните части на тази интересна по морфология пещера в студените сезони на година се образува лед.

Интересна с археологическите си находки е пещерата Топчика. Намира се в землището на село Добростан, местноста Сушица. По дясната стена на пещерата, на около 80м. от входа върху паднал някога каменен блок от свода, са гравирани фигурки на животни. Отново там е намерен надпис на старославянски писан от монах-отшелник.
Друга пещера в близост до Топчика е Ямата. Тя е забележителна с грубите си, но хиляди хеликтити.

Пещера Хралупа е красива с белите си образувания и е интересна с легендата за хвърления в нея терзия.

По ридовете на Родопите има и твърде много пропасти някой от който си заслужава да се видят.

Малко преди да се влезе в село Мугла, по десния бряг на Мугленска река е пропастта Дрангалешка. Тя е една от пропастите, който слизат дълбоко под местния ерозионен базис. При денивелация 165м. почти половината отива под нивото на реката.

Под връх Кутела се намира дълбоката 105м. пропаст Кутелска яма. Друга позната и от историята пропаст в този район е Челевешница, свързана със гибелта болярина Гордю войвода.

В големия карстов район Добростанският е 130 метровия уникален отвес на пропаст Дружба най-големия във България.

За любителите на спелеологията Родопите предлагат вълнуващи моменти, но за да се насладите на малко известните пещери и пропасти, трябва да сте добре подготвени и оборудвани и задължително придружени от опитен водач.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]