Tyxo.bg counter

Нареченски бани

нареченски бани

нареченски бани


Живописният курорт Нареченски бани е разположен, от двете страни на шосето по стръмните брегове на Асеница- точно там където в нея се влива Лютидолска река. Малката котловина е оградена от стръмнините Яблоново, Сокол, Орехово и Лъвската уста, и е разполовена от Асеница. На запад се издига височината „Св. Никола“, от нея се се открива чудесен изглед към курорта. На югоизток се извисяват върховете Сокол и Зареница, обрасли с огромни ели.
Над пътя за Смолян се е надвесила, като огромна полусферична козирка варовикова скала, която наподобява отворена лъвска уста. От подножието и започват стъпала, който водят нагоре към Банския извор. Над скалата се намират прочутите Нареченски минерални извори, нейде в близост до тях е била старата сграда на минералните бани. Оттук нагоре започва местността Уселе, над която се издига Ябланската планина.

По сведения от древни източници този район преди повече от 4000 години е обитаван от тракийското племе беси. След VI от равнината нахлули на юг в планината славяните. В района на местността Ропката /днешна Хвойна/ се заселило племето рупи, от които този край носи името си Рупчос. Други писмени източници от XIV удостоверяват съществуването на две населени места в близост до баните. Намиращото се на поляните на десния бряг на река Лютидолска Селище, и друго населено място намиращо се в местността Мергеле, за което датират писмени сведения от 1576 година.

Интересна е историята на минералните извори. Преди да бъде построена първата баня на мястото на минералните извори е имало дървено корито и ограда направена от благодарен овчар, който тук е излекувал очите си. Основна роля за развитието на курорта изиграва кмета на Хвойненска община, Костадин Златанов, който вложил всичките си спестени 60 лири за изграждане на първата баня в близост до минералния извор. Откриването е станало на 1 юни 1891 година.

Минералната вода е подходяща широк диапазон заболявания . От заболявания на нервната система, на храносмилателната система, отделителната система до заболявания на жлъчните пътища, черния дроб и щитовидната жлеза.

Много обекти предлага курота за целодневни и полудневни екскурзии. По дефилето на Косовска река, се стига до село Косово и пещерата Гарваните, от която извира река. На около 4 км се намира чешмата „Бащица”. Тук ще се насладите на чудесните гледки и студена вода. По дефилето на река Люти дол ще достигнете до местността Бигови дупки. Нареченски бани е удобен изходен пункт за посещение на Асенова крепост, Чудните мостове и Бачково.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]