Tyxo.bg counter

Мугла

каменна сватба

каменна сватба


Притиснато от западните хълбоци на Переликския масив и от източните на Триградското плато, долу в ниската част се намира село Мугла. Когато се правят снимки на селото , виждат се само покривите на къщите пръснати по двата бряга на Мугленска река. Мугла се намира на 25 км от областния център Смолян и на 36 км от град Девин.Старите имена на селото са Могила и Мъглен, все свързани с гъстите мъгли който падат бързо, и също така бързо се вдигат.

Легенда за създаването на това живописно кътче от Родопи планина, ни отвежда далече във времето, когато четирима овчари крадат булки от Смолян, и за да се спасят от гнева на близките им бягат високо в планината. В периода след 1878 година Мугла е част от Тамръшката република, като до 1912 година периодично е бил и център на управление на провъзгласилата се република.

Много и интересни са природните забележителности, който привличат туристите в Мугленския край.

След селото е големия и живописен извор Яза. Леденостуденото вода блика от три скални отвора и дава една част от водата си в реката, а с останалата е водоснабден КК Пампорово. На 2 км над селото се намира махала Касъка. До неотдавна там се е намирало Мугленското езеро. При наводнение езерото изчезва, като повлича и част от къщите в селото.

Любителите на спелеологията могат да посетят дългата над 1100 м. Дранагалешка пропаст, Камбанките над 450 м. , и по-малките пещери Рамаданова дупка, Червената, Глинена пещера, Костадинова дупка.

Тук има популация на търсения, но забранен за бране мурсалски чай, растящ в непосредствена близост до селото в посока хижа Ледницата.

Отново тук е и обявената през 1968 година за резерват местност „Казаните”. Заемащ площ от 161 хектара, и създаден със цел да се съхрани биоразнообразито на част от Переликския масив.

Интерес за гостите на Мугла, представлява традиционния празник на селото „Среде лято”. Запазен от незнайни времена, той се празнува ежегодно през месец август. Празника на слънцето се празнува в местността Михрапа, когато се прави курбан за здраве съпроводен с много хора и веселие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]