Tyxo.bg counter

Момчиловата крепост

l_block_509_8j7j0f3q2c
Останките от средновековната крепост Подвис се намират в местн. Градището, югозападно от село Градът, Смолянска община. Разположена е на висок скалист връх с надморска височина 1215м. С отлична видимост във всички посоки,заемащ стратегическо място по долината на река Черна. Местоположението не е случайно, от тук се виждат и останалите две крепости в този район, Торлук край Смолян и Кечикая над Рудозем така че, при нападение над едната войските на другите две се притичали на помощ.

От извършените археологически проучвания се установява че стената е обграждала върха откъм запад, север и изток.Общата и дължина е над 160м., силно начупена и следваща конфигурацията на терена. Най-висока е западната част, а източната е разрушена като проследяването и е извършено сама по основи.Височината е от 0,50м до 2,1м, като най-голяма е височината при входа на крепостта. В северната част на крепостта, при входа е открита основа на кула, като предполагаемата и височина е около 8м., археолзите я определят спрямо дебелината на стената, която е 4м. в тази част.

В историята крепостта е свързана с името на Момчил юнак, които през 1343г. Възстановява крепостта,след което епизодично я обитава две години.
На младини извършвал обири и нападения в пограничния район между България и Византия,той си спечелил врагове и от двете страни, намира спасение при сръбския княз Стефан Душан където е назначен за стратиот. След няколко години по молба на жителите на крепостта Повиздос, той е назначен за управител на Меропа от обявилия се за император Йоан Кантакузин. Уплашен от Момчил законния управител на Византия Анна Савоойска му предлага да го направи деспот, като подплати титлата със съответното количество злато,в замяна на неговата вярност.

По това време дворецът на Момчил бил в Ксанти, но крепостта Подвис играе важно стратегическо място в плановете на Момчил в защита на територията от север.

Лавирайки с хитрост между враждуващите за византийския трон страни, Момчил придобива двете най-висши титли във византийската империя след императорската.
Краят на Момчил е повече от героичен, през 1345г. Турците разбиват кръстоносците и решават да накажат Момчил, който преди това е опожарил част от тяхната флота при Абдера.
На 7 юли при крепостта Перитур , край Бяло море дружината на Момчил се изправя срещу превъзхождащия го десетократно противник и там е разбита, като самият той намира своята смърт.

Средновековната крепост е била превзета и опожарена при османското нашествие в Родопите. Следи от това са многобройните върхове от стрели открити пред входа и стената покрай него.

Богата история свързана с крепостта, нейната реставрацията наред с красивата местност я правят популярна туристическата забележителност. За 2010 година, района е посетен от над 11 000 туристи в това число и доста чужденци.

Посещението на крепостта често е съчетавано с почивка в приятното с.Момчиловци, но трябва да се има предвид че разстоянието на пешеходния маршрут е доста сериозно около 28км. и любителите на планината трябва да са добре подготвени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]