Tyxo.bg counter

Маршрут с. Пловдивци- с. Мочура- Циганско градище- с. Пловдивци.

към "Изгорялото"

към „Изгорялото“

Маршрута започва от с. Пловдивци, първите няколко километра до село Корита са асфалтов път. Двете села са малки разположени са по притока на река Арда- река Елховска. Малко след село Корита стигаме до местността „Стойки“, тук трябва да завием надясно посока живописното село Мочура. Същото се намира на около 6 км. по черен но добре поддържан път. В самото село към момента живеят по- малко от 10 човека. Селото е много красиво, със запазена самобитна архитектура, покривите са от каменни плочи а улиците са калдъръми.

Следващото място за спиране е само на няколкостотин метра, тук се намира бившата гранична застава „Мочура“. От тук маршрута продължава по просторните пасища на местността „Гара Кричим“. На няколко места има изградени беседки и чешми за почивка.

Продължавайки в югоизточна посока пътя навлиза в широколистна гора, след което стигаме до импровизирано кръстовище, където може да тръгнем към местността „Съдилището“ или да тръгнем към изходна точка но по друг маршрут. Над нас в настоящия момент се намира връх Циганско градище, посещаван от множество туристи през лятото. До самия връх може да се стигне от два подхода, като предпочитания макар и по труден е от местността „Изгорялото“. Там има изградени беседки и места за почивки.
Обратния път през местността „Ляска“ е типичен офроуд маршрут, тук следваме нещо средно между река и път, като в района на „Водопада“ може да се премине само от висики проходим автомобил и опитен водач.
Продължаваме да следваме живиписно дере, което ни отвежда до местността „Стойки от където започва същинския офроуд маршрут.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]