Tyxo.bg counter

Маршрут с. Орехово- Дяволска дупка

пътека в родопите

пътека в родопите


От западната част на главната улица в селото се вижда добре входът на малката пещера стоящ на върха на Дуплевския камък. Изкачването на върха започва от сипея зад Данчевата къща в западния край на Орехово. Преходът е сравнително лесен, поради множеството скални полици подобни на стъпала в скалата.

Отворът на Дяволската дупка е почти квадратен, висок около 170 см. Дължината на пещерата е само няколко метра. По средата й има кръгъл отвор на тавана, подобен на комин с изход на върха на скалата. Има предание, че тук се е намирало древно светилище, където жрицата е получавала отговори на въпросите си от отвора на тавана.

От входа на малката пещера се разкриват близки и далечни гледки Радюва планина и Персенския дял на Родопите. На юг е дълбокото скалисто поречие на Стофурското дере, завършващо с каньона Казаните. На запад се открива дълбокия каменен пролом Заград с малки и големи скални ниши по бреговете му. На север се открива Червената чешма под труднодостъпната местност Планна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]