Tyxo.bg counter

Маршрут крепост Козник- м. Главата

по маршрута

по маршрута


От изходния пункт за крепост Козник, намиращ се в края на чакъления път от град Рудозем се тръгва в северна посока.
Маршрута в началните 300 метра следва постоянно изкачване. Стигайки до първото изградено място за почивка, тръгваме вдясно посока село Върба /указано с табела/.

Ако продължим нагоре ще стигнем до самата крепост, от която също може да се стигне по самото било до местността „Главата“, останала в легендите като наблюдателницата на крепостта. Продължавайки вдясно от първата беседка, маршрута в началните около 500 метра е полегат и доста приятен, на няколко места се откриват чудесни гледки както към самата средновековна крепост на изток, така и към издигащия се на над 1800 метра връх Циганско градище.
Пътеката продължава да следва леко изкачване със относително равен терен, докато малко преди самата местност „Главата“, се разклонява и на север маршрута продължава до село Върба.
Самото село се намира на около 600 метра от разклона за наблюдателницата на крепост Козник, маршрута е полегат и минава почти изцяло в широколистна гора. Малкото възрастни хора останали в селото са гостоприемни, и истински се радват на посетителите преминали от тук.
Маршрута за „Главата” продължава на изток, от кръстопътя за село Върба като в района на самата местност има изградени две беседки, от който се откриват прекрасни панорамни гледки.

Целият маршрут е около 2500 метра в едната посока, преминава се за около 2 часа, с много фото паузи. На няколко места има изградени беседки, има изградена чешма на изходния пункт от маршрута, както и такава малко преди с. Върба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]