Tyxo.bg counter

Крепости в Родопите

част от крепостна стена

част от крепостна стена


Крепост Вишеград е средновековна крепост на десния бряг на река Арда, на север от село Вишеград и на 5 км югоизточно от град Кърджали. Разположена е върху скалист връх над язовир „Студен кладенец”. Построена е най-вероятно през XII-XIII в. Името и има славянски произход и означава „висок град”. Височината на стените е достигала до 8 м, крепостта е разположена на 570 кв.м. От извършените проучвания е доказано че при строежа на средновековната крепост, са изпозлвани основи на по-ранна тракийска крепост. От село Вишеград до крепостта се стига по черен път.

Друга крепост в района на град Кърджали е труднодостъпната „Патмос”. Тя се намира на скалист полуостров на водослива на река Боровица и река Арда, срещу туристическата хижа Боровица. Изградена е вероятно в перйода X-XI в. Крепостта е с добре запазени останки от крепостни стени, основи на две кули, малка еднокорабна църква и няколко помещения. Труднодостъпна е защото от хижата до нея се стига с лодка по реката, докато другия маршрут е по асфалтирания път за село Ненково, в местността където река Боровица се влива в язовир Кърджали, реката се пресича пеша и след 4 км се стига до крепостта по пътеки използвани от местните жители за обработваемите си ниви.

В района на град Ивайловград се намират други две крепости който привличат вниманието.

На изток от градът се намира крепост Лютица. По-известна е като „Цитаделата на Калоян” или „Мраморният град” . Основният градеж е античен и най-вероятно датира още от IV-VI в. като твърдината е просъществувала чак до края на XVIII в. Руините на крепостта заемат площ от 15 декара и имат форма на неправилна елипса. Крепостните стени са дълги около 800 м, високи до 10 м, като са запазени и 8 от 12-те кули на на укрепения град. До момента археолозите са разкрили донжонът /жилищна кула на управителя/, цитаделата /вътрешната крепост/, основите на две от църквите, некропол с 17 гроба, останки от древна канализационна система и кладенец. Лютица е атрактивен археоложки обект за културен и исторически туризъм. До нея се стига по маршрута гр. Кърджали- гр. Крумовград. Около 50 км след град Крумовград посока град Ивайловград , отбивате в дясно посока село Плевун, като след 3-4 км вляво има черен път по който се стига до Лютица.

В южна посока от гр. Ивайловград се намира крепостта Бялград. Тя отстой на 2 км югоизточно от село Гугутка. Височината на крепостната стена достига 8 м, дебелината 2 м, а дължината около 560м. Крепостта датира от периода XII-XIIIв. Най-добре е запазена вътрешната крепостна кула-донжон, с височина над 9м.

Това са само част от известните на историята крепости в Източните Родопи. Миналото на планината неминуемо крие още много тайни. За да ги откриете посетете пленителната планина.

Който веднъж е дошъл в Родопите, винаги се е връщал отново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]