Tyxo.bg counter

Кастракли

резерват

резерват


С това име се наричат две местности, и двете интересни и привличащи вниманието. В югоизточния край на Девинска планина, в района между стария и новия път от Девин за Доспат е резерватът „Кастракли”. Обявен през 60-те години на площ над 100 хектара, той съхранява вековна гора от черен бор.
Скътани по непристъпните каменни отвеси и стръмните склонове на потока Чакин дол, черноборовите гори са запазили и много ценни растителни видове. Сред скалите живеят редки видове птици, в горите са намерили убежище елени, сърни, мечки и диви свине. Резервата е богат и на растителни видове, тук се срещат над 330 висши растения. За Кастракли е характерно голямото разнообразието на лечебни растителни видове, срещат се над 150 лечебни растения.

Северозападно от резервата е интересната планинска котловина Кастракли с площ от 7,5 квадратни километра. Легендата разказва, че на това място навремето е имало лагер на пастири-юруци. Част от Кастраклийската котловина се обработва, като местните стопани събират сено тук, има и немалко ниви засадени с основната земеделска култура в Родопите-картофите.
Оградена от всички страни от високи гористи ридове, котловината прилича на приказен слънчев оазис в зеленото море на вековната планина.

В средата на Кастракли има голяма чешма с беседка, а групички от смърчове и ели, пръснати тук там издават местата на други извори и чешмички. Техните води се сливат и дават началото на безобидния на пръв поглед поток, който е издълбал страховитото ждрело Чакин дол, преди да се влее във Въча при Тешел.

Кастраклийската котловина е ключово място, през което минават пътеките от Девин за х.Орфей и Борино, от Борино за Кемеров мост, както и международния туристически маршрут Е-8.

В южния край на Кастраклийската котловина, непосредствено над резервата е хижа Орфей. Мястото в района е прекрасно за любителите на къмпинга. Места за нощувка предлагат няколко къщи за гости в Борино и малък семеен хотел в Тешел.

До Кастраклийската котловина има черен път от село Борино /10км./, но същия е труднопроходим. Най-лесния и приятен път е по-преки пътеки от село Борино до хижа Орфей, като времето необходима за изминаване на маршрута е не повече от два часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]