Tyxo.bg counter

Каменната сватба

каменна сватба

каменна сватба


На много места в Родопите, поройните води подпомагани от вятъра и ниските температури, са моделирали интересни природни феномени. Повечето са на групи, и в причудливите им форми различаваме дворци, колони, хора и животни.
В Източните Родопи, две скални образувания будят възхищение и нескрит интерес сред местното население и гостите. На 1 км от село Бели пласт, в непосредствена близост до пътя Хасково – Кърджали се намират Каменните гъби.

На юг, в близкото до Кърджали село Зимзелен се намира известния скален феномен познат като Каменна сватба.

Скалния феномен, открай време е вълнувал въображението на хората и е родил интересна легенда за своето възникване.
Местен момък залюбил девойка от съседно село. Само сините и очи светели на забуленото и лице, което никой не бил виждал. Залинял момъкът за прекрасните очи на девойката . Тогава баща му отишъл в селото и успял да я откупи за гърне пълно с жълтици. Вдигнала се голяма сватба и шествието с момата тръгнало за Зимзелен. Изведнъж духнал вятър, отвял кърпата и открил лицето на булката. От красотата и свекърът занемял. Нечестиви мисли минали през главата му. Тогава се случило нещо страшно. Цялата сватба за миг се вкаменила. Останал само младоженеца, вцепенен от мъка и ужас. Замолил той вятъра да вкамени и него. Молбата му била чута. В краката му останала жива единствено малката локва, образувана от неговите сълзи, която съществува и днес….

Каменната сватба е обявена за природна забележителност. До нея имате възможност, да стигнете пеш от гр. Кърджали по приятен маршрут.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]