Tyxo.bg counter

Кабата

71glqxb6iejpzt4298mudrfkv.IMG_0061
До местността Кабата намираща се в сърцето на рида Чернатица се стига за около два часа път от феномена Чудните мостове , в източна посока като до там се стига по широк маркиран горски път.

Освен до Чудните мостове, Кабата е в близост до историческата седловина Гробен проход. Тук през лятото на 1928 година е заседавал състав на Хагския съд по делото „Наследниците на Гюмюш гердан срещу България”. Турците претендирали за обезщетение за конфискуваните след Балканските войни огромни горски масиви в района на Персенк, но след няколко дневни заседания съдът решил в полза на България.

От поляната се стига до връх Цирикова църква /1738 м./. За целта има обозначена пътека тръгваща от източния край на Кабата. За около 30 минути по живописен но стръмен маршрут, се стига до върха и там се открива спираща дъха гледка. Вижда се долината на река Чая и Радюва планина, връх Снежанка и Белочерковския рид на север.

Местността е позната и под името Слънчеви поляни. Тук може да се насладиш на прохладни сенки да си направиш зареждащи с енергия слънчеви бани, да си набереш гъби и горски плодове, който има в изобилие.

Тук има малка хижа построена през 1948 година от ловната дружинка на село Орехово и дарена на БТС десет години по-късно. Хижата разполага с около 70 места, електрифицирана и водоснабдена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]