Tyxo.bg counter

Язовир Доспат

язовир доспат

язовир доспат


Доспат е създаден, като стратегическа средновековна крепост, през XIIв. Построена от деспот Алексий Слав – най преданният болярин на цар Иван Асен. Крепостта е използвана от него за почивка, между преходите от Мелник към Асенова крепост и обратно, където се помещавали основните му резиденции. Лично деспот Слав дава името на крепостта, останало непроменено вече VIII века. Останки от крепостта днес, се забелязват само в местността Хисаря. По време на царуването на Иван Асен, крепостта се превърнала във важен търговски център. От тук добровнишки търговци изкупували много добитък.
Края на XIII век като самостоятелен феодален владетел тук се укрепил Крали Марко. Днес е запазена малка част от крепостни стени на трудно достъпно място останало в легендите като „Крали Марковата бърчина“. Други предания свързани със храбростта на смелия войвода свързват извори и чешми, като до днес се пазят тези за Кралимарковското чучурче и кралимарковския извор.

Възможностите за туризъм тук са разнообразни. Несъмнено най-голямата атракция е язовир Доспат, пуснат в експлоатация през 1967 година, за времето си е втори по големина във България след Искър. Тук може да ловите риба – пъстърва, шаран, червеноперка, кефал и каракуда. При несполука имате възможност да си купите жива риба направо от развъдниците в източния край над стената.

Любителите на водните спортове могат да практикуват каяк, кану или сърф в язовира под вещото ръководство на инструктор.
Имате възможност да наемете моторна лодка и да обиколите разположения на 1200 м надморска височина и дълъг над 19 км язовир.

Силно развит е пешеходния туризъм с множество туристически и веломаршрути. Едно от приказните места за разходка е в района на Звездин Балкан, където освен да се наслаждавате на красивата природа, ще имате възможност да обиколите многобройните изворчета и чешмички. Запалените по велопреходите, може да отидат до близкото градче Сърница, където в накацалите хотелчета по брега да опитат вкусна рибена чорба.

В горите около язовира имате възможност да събирате билки, боровинки и гъби, като най-разпространена е царската гъба-манатарката, растяща от май до октомври.

При ясно време може да се любувате на пейзажи от Средна Рила, който затварят хоризонта на северозапад.

За любителите на фотографията района на Доспат, предлага чудесен ракурс за великолепни панорамни снимки.

Тук имате богат избор на места за настаняване, наред с малките семейни хотелчета и къщите за гости, може да отседнете на самия бряг на язовира в малко бунгало. Също така на определени места в близост до язовира имате възможност да лагерувате на палатка.

Съчетанието между планина и вода дава чудесна възможност за една разнообразна почивка, изпълнена с приятни моменти и оставила много спомени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]