Tyxo.bg counter

Харман кая

trb6mjyexklc4p2n9035wuiv7.013634911
Древният паметник се намира в едноименната местност, отстояща на около 2 км. североизточно от момчилградското село Биволяне.
Светилището на Харман кая е система от изкуствено подравнени скални площадки с приблизителни диаметри 10 и 15 метра. Всъщност именно заради тях обектът носи името Харман кая, т. е. местността на каменните хармани. Върху площадките са изсечени концентрични полукръгове с разстояние между техните контурни линии от 0,30 м до 1,40 м.

Има хипотези, че загадъчните ниши са издълбани още през халколита /IV хилядолетие./ когато се появяват първите метални сечива. Разкопките от последните години показват, че най-интензивният период на посещението им е около I век пр.н.е.

Изсечените в скалните ниши, басейни, кръгове, гробове са части от огромни ритуални комплекси. Смятало се е че камъкът е свещена първоматерия, ползвана като среда за култови практики, а слънчевите лъчи са животворящата сила.

При проведените изследвания част от учените защитават хипотезата, че скалния комплекс е древна мега астрономическа обсерватория за позиционни наблюдения на Слънцето, измерване на годишния цикъл и установяване на зимното и лятното

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]