Tyxo.bg counter

Гълъбово

sk53g1jrdl2qxycwa48bp7u0t.IMG_0006
Гълъбово е едно от прекрасните родопски села, където природата впечатлява с величието си, с вековните си гори, с обширните си планински ливади през лятото и с назъбените снежни склонове през зимата. Целогодишно тук може да се отдадете на отдих и туризъм, може да опитате от вкусната родопска кухня и усетите гостоприемството на родопчани. Идвайки тук човек се потапя в една съвършено различна от градското ежедневие атмосфера. Ще видите гордо издигащи се планини и хълмове и сгушените в тях малки и големи къщи с бели, красиви фасади, сътворени от естетическия вкус на родопчанина. Редом с тях, свидетелство за отдавна отминали времена и богато историческо минало са се закътали старинните къщи с внушителни каменни зидове и уникални покриви подредени с каменни плочи.

Тук ще имате възможността да видите как се тъчът традиционните родопски одеяла, халища, черги, китеници, торби на хоризонтален и вертикален стан. Ще видите ръчната изработка на бродирани и плетени терлици, чорапи с великолепни шарки с богати орнаменти, които все още са обект на възхищение и национална гордост.

В етнографската сбирка в селото, ще може да видите тъкачен стан, чекрък, врътка, хурка с вретено, бурилка, дървено чукче, дървена ракла, стенна дървена поставка за кухненски прибори, старинни прибори за хранене изработени от дърво, калами, бакър, гърне за съхранение на масло, стомни за вода“старовремска маса за хранене (синия), глинени гърнета, ръчно изработена женска носия, традиционните за Родопите пискюлесто халище, китеник, цедило, торба, софра, ръчно везани терлици, тъкано платно за ризи, родопски черги, родопско одеяло и пердета, традиционна гълъбовска носия. Тук ще имате възможност да видите неща, които рядко се пазят и могат да се видят в днешно време.

Село Гълъбово е разположено в североизточната част на Смолянска област и е част от община Баните. Надморската му височина е в границата от 400 до 1З09м.
Селото се намира на 12 км от общинския център Баните , на б4 км от Смолян и на 140 км от Пловдив.

Близо до село Гълъбово /3 км/ в югоизточна поска се намира историческата забележителност -Дяволският мост датиращ от Римска време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]