Tyxo.bg counter

Екологично чистата храна Ушмар, малко позната в наше време е

badibio.com

badibio.com


Екологично чистата храна Ушмар, малко позната в наше време е била предпочитано ястие на родопчани в близкото минало. Необходимите продукти за приготвяне са следните:
– прясно безсолно сирене
– масло
– царевично брашно
– вода
Начин на приготвяне: В дълбок съд се поставят сиренето, маслото и водата след което се разбъркват. Пропорцията трябва да бъде такава че сиренето да бъде двойно повече от маслото и водата. Разбърканата хомогенна смес се поставя на бавен огън, като продължава постоянно да се бърка. При кипване на сместа се слага по-малко царевично брашно и продължава да се бърка. Когато сместа започне да се провлачва се смята, че „ушмарът“ е готов за трапезата.
Храната е позната още като „бял мъж“ или „синдирмьо“. Освен със своите питателни качества храната е известна и неподражаемия родопски вкус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]