Tyxo.bg counter

Дяволския мост

дяволския мост

дяволския мост


Дяволския мост /Шейтан копрю/ се намира в живописен тесен пролом по средното течение на река Арда. Построен е през XIV век върху останки от римски мост по древен път, свързващ Беломорието с Горнотракийската низина през прохода Маказа. Мостът е пешеходен, дълъг 56 метра, широк – 3,5 м. Височина на централния свод – 11,50 м. По ръба на пътното платно е запазен каменен парапет с височина 12 см.
Върху един от ключовите камъни на централния свод е открит гравиран малък хексагон, наричан „Печатът на Соломон“. Мостът не е претърпял никакви преустройства благодарение на висококачествения си градеж и отлично избрано място за ситуиране в хидравлично отношение.

През 1984 година мостът е признат за паметник на културата. Близо до Дяволския мост е открито тракийска светилище.
Тук е възможно да се търси връзката и с другото скално светилище – крепост„Перперек“ /Перперикон/.
Има много легенди, откъде произлиза името Дяволски мост. Една от легендите гласи, че в скалите личи Стъпката на Дявола. Друга гласи, че в моста е вградена сянката на млада невеста, носила храна на мъжа си , който строил моста, и там са вградили сянката и като жертвоприношение за силата на моста.

В района на Дяволския мост и на самия него е сниман част от българския филм „Време разделно“ през 80-те години.

Мостът се намира в община Ардино, област Кърджали до него се стига по 6-7 км черен път с автомобил от общинския център.

Посещението на моста може да съчетаете с почивка в китното родопско селце Гълабово намиращо се на 12 км, от с. Баните, обл. Смолян.
Пешеходния маршрут до моста е доста изморителен, но гледките по пътя, както и ждрелото на р. Арда си заслужават да бъдат видени, това са гледки които остават завинаги в съзнанието на този който ги е видял. Той започва от югоизточната част на с.Гълъбово и е с дължина около З км. в едната посока. На много места по пътя има каменни полета, а преобладаващата растителност е иглолистна.
На няколко места по маршрута имате възможност да се подкрепите и да пиете вода на изградените чешми и беседки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]