Tyxo.bg counter

Циганско градище

от върха

от върха


Град Рудозем се намира на 300 км югоизточно от гр.София и на 130 км южно от гр.Пловдив. До началото на екопътеката, която е с дължина около 10 км., се стига по пътя град Рудозем – село Мочура с обща дължина 18 км. След това от село Мочура до началото на пътеката се минава по 5 км черен горски път. В началото на маршрута в местността Гара Кричим има пригодено място за почивка.
Изкачвайки билото се стига връх „Циганско градище”, до древното тракийско светилище се намира навес. Местността “Циганско градище”-е наричана от местното население “Ченгене хисар”.
Тя е разположена в землището на община Рудозем с надморска височина 1827 м.
При разкопки са намерени останки от тракийско скално светилище на самата гранична бразда с Република Гърция.
В крепостта и около нея е намерена керамика от ранно желязната епоха и късната античност. Недалеч от крепостта е м.“Папратилово”, където има останки от селище от VІІІ-VІ в.пр.н.е. В по-ранни пластове се виждат следи от тракийски светилища и жертвеници. Храмът, за който се предполага че е бил посветен на бог Дионисий е действал в продължение на поне 700 години е разрушен от времето и множеството иманярски набези.

Историческата истина за светилището е претворена в легенда за Божествена кула с, която циганите искали да достигнат до Бог. От тази легенда идва и името на местността “Циганско градище”, което е идентично и за българи и гърци /на гръцки върхът и местността за известни като Гифтокастро, което означава Циганска крепост/.
По времето когато областта е била в рамките на Османската империя местността се е наричала “Ченгене хисар”, което отново ни връща към споменатата легенда.

Благодарение на факта, че се намира в гранична зона района около върхът е бил сравнително защитен от човешка намеса и флората и фауната са изключително запазени и богати.

Важно е да се знае, че в района на връх “Циганско градище” е най-голямата популация на цветето-ендемит “Родопски крем”, което е и една от причините местността да попадне в зоната “Натура-2000” .

Местните жители наблюдавайки върхът могат да дадат точна метеорологична прогноза. Когато високия връх е обгърнат от мъгли, това означава че в следващите два дни че вали дъжд.

След това се продължава към връх „Малкото Ченгене” и към местността „Брахoмово”. Продължавайки напред се стига до местността „Съдилището”, където на една маса с пейки може да се направи кратък отдих. От тук се открива прекрасна гледка към гръцката част на Родопите. С просто око се вижда село Димарио, както и цялото дефиле.

Най-подходящия период за посещение на местността е юни-октомври, през останалата част от годината в района се задържа висока снежна покривка. За организирани посещения може да се свържете с ТИЦ гр.Рудозем на телефон 0898 79 86 79, от където ще получите допълнителна информация и ще ви бъде осигурен планински водач по ваше желание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]