Tyxo.bg counter

Грандиозният природен феномен Чудните мостове,

Грандиозният природен феномен Чудните мостове, е всъщност част от пропаднала пещера с наистина впечатляващи размери. Водата е прокопала тунел в скали с различна твърдост и след време по-меките части сами са паднали. Под въздействието на атмосферни процеси са се оформили в мраморните скали, два редки и изключително красиви моста.
Големият мост е широк 96 м, дълъг 45 м а височината му варира от 14 до 43 метра. По течението на реката започва с три отвора, който се сливат в един от най-високите пещерни сводове в България.
На стотина метра по ниско е другия мост така наречения „малък мост” широк е 60 м, в чиято зловеща цепнатина реката изчезва за да се появи след около 1,5 км по-надолу.

Под големият мост има пътека, минаването по която ви позволява да се усети отблизо цялото величие на уникалния природен феномен. Отгоре като по истински пешеходен мост с парапети пък може да отидете до село Забърдо. За да стигнете до селото са ви нужни около 2 часа, като пътеката на места преминава през стар римски път, известен като най-стария запазен архитектурен паметник в Родопите.
Интерес представлява традицията възникнала след обявяването на мостовете за природни забележителности през 1961 година,а именно всеки турист минал под големият мост, да записва името си с въглен на стената.

Чудна е легендата за създаването на природния феномен. Преди хиляди години в района на село Забърдо имало много големи стада. От някъде се се появил змей, който започнал да опустошава животните. Дълги години пастирите страдали от набезите на змея и не знаели какво да правят. Накрая един от тях предложил да натоварят едно магаре с прахан, да го запалят, и да го изпратят на змея.
Змеят глътнал магарето заедно с прахана, която се разгоряла в змея. Обезумелият от болка змей в отчаянието си се опитвал да избяга и намерил дупка в земята, където огромното му тяло отворило пролуката. И така когато след години костите на змея изгнили, всъщност се образували огромните сводести мостове. Така според легендата се появяват Чудните мостове.

В района се намират няколко удобни места за настаняване. До хижа Скални мостове може да стигнете за около 30м. по маркирана пътека. Хижите Кабата и Персенк са на около 90 минути, през добре поддържани екопътеки.

Чудните мостове се намират на 230 км югоизточно от София и на около 60 км южно от град Асеновград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]