Tyxo.bg counter

Част от историята на……

50pdro9lzu
Вековните дървета в местността „Кедика” край село Равен общ.Момчилград, са останки от древна гора покривала територията на Източните Родопи, и описвана от хроникьорите като Великата българска гора. Малката гора състояща се от 12-14 дървета, се намират малко преди влизане в местността, край тюрбето на Ибрахим баба. Дърветата са с внушителни размери, сравнително добре запазени във времето, на възраст от 250 до 350 години.
Вековен източен чинар намиращ се в село Фотиново, община Кирково намиращ се в непосредствена близост до джамията в селото. Размерите му са впечатляващи, обиколката на ствола му е 6.30 м. Короната му е сравнително цяла и добре запазена. Възрастта на дървото е около 400 години. Чинара е обявен за защитен обект.

Отново в общ.Кирково се намира и вековен зимен дъб. Достигащият до височина от 40 м дъб, се намира в землището на с.Медевци, край пътя за с.Бенковски, непосредствено след разклона за Дрянова глава. Дървото има внушителни размери и съхранена корона, обиколката на стъблото е над 6.50 м, а възрастта му е около 480 години. Дъбът е означен с табела.

Зимен дъб на над 200 години има и в село Бенковски, намира се в двора на джамията. Дърветата са били две но едното е изсъхнало. Обиколката на стъблото на оцелялото дърво е малко над 4 м. Растящото до 1600 м надморска височина дърво, и преобладаващо по планинските склоновете на Рила е обявено е за защитен обект.

Една от природните забележителности на Смолян също е вековното дърво – Източен Чинар. Пренесено е през 1720 година от Беломорието, и е засадено в тогавашния център на града. Короната на намиращото се в двора на джамията дърво е над 600 кв. м. Дървото е високо над 25 м, и обиколката на ствола е 7 м. Обявеният за природна забележителност Чинар, е на възраст над 290 години.

Отново в района на гр.Смолян по екопътеката „Каньонът на водопадите” , ще срещнете и вековен бук с диаметър на стъблото над 4.2 метра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]