Tyxo.bg counter

Буйново

Буйново

Буйново


Село Буйново е разположено по горното течение на едноименната река. От Ягодинска пещера до селото се достига по асфалтиран път. Разкриващата се оттам гледка е очарователна. Малката река лакатуши сред тучни ливади, покрити с пъстри килими от цветя,а околните била с обширни вековни гори. Река Буйновска предоставя чудесна условия за пъстървов риболов, а бреговете й са предпочитано място за разходки и пикник.
Построени са няколко чевермеджийници с всички удобства за приготвяне на барбекю.

Селото е разположено в Западните Родопи, на 3 км от Българо-Гръцката граница. Отстои на 30 км южно от гр. Девин и на 60 км западно от областния център гр. Смолян. Намира се на 1350 м. надморска височина.

В село Буйново Вие наистина ще откриете очарованието на пешеходния туризъм, защото именно тук можете да посетите най-дивните гори и била на Родопа планина.

Шест живописни екопътеки – различна степен на трудност, ще разкрият пред очите Ви прелестите на прочутите Буйновско и Триградско ждрело, причудливи пещери „Ягодинска пещера“, „Дяволско гърло“, Харамйска” мистичния връх „Виденец“ .

Съчетанието от чистия планински въздух, мек климат и излючително гостоприемство и топлота на местните жители е една невероятна възможност за почивка и отмора.

Тук туристите са привлечени от уникалното съчетание на девствена природа, запазени традиции, богато културно наследство и традиционно родопско гостоприемство.
Празника на селото е 24 май, когато се празнува „Предой“. Организира се турнир по футбол, канят се различни фолклорни групи. Празникът продължава 2-3 дни.

Сред атмосферата на селския живот и домашния уют в село Буйново функционират семейни хотели, къщи за гости и частни квартири.

Селото предлага на гостите си много атракции и възможности за активна почивка: ски-влек, туристически маршрути, велосипедни маршрути, джип-сафари, посещение на пещери, фото-сафарита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]