Tyxo.bg counter

Борово и Кормисош

Борово

Борово


Малко са българските села разположени в прекрасен планински декор като родопското Борово. Селото е живописно разстлано по стръмен родопски скат и от всеки прозорец на къщите му се откриват чудни гледки към планината, която се дипли до безкрайния хоризонт.
Селото е изходен пункт за незабравими екскурзии в Родопите. Разположено е в Преспанския дял, на изток от седловината Рожен, в Западнородопския масив. Най-високия връх тук е Преспа /2001м/. Разклоненията на ридовете – Радюва планина, Крушовска планина, Градище, Гордюва чука, Момчиловски рид, Жълти дял и Устренски рид са наредени един след друг като море което издига гигантски вълни пред очите ни.

Боровчани се гордеят с резервата Кормисош станал легендарно място за ловуване в цяла Европа. В продължение на десетилетия той бил достъпен само за малцина, било то бивши комунистически величия или добре платежоспособни западни туристи. На площ от 42 хектара живее необикновено богато животинско царство – от мечки до муфлони и от сърни до глухари. Тук е застрелян глиган, чийто бивни държат световен трофеен рекорд.

Борово е известно на света и с боровския мед, станал популярен във Франция покрай посещението на Франсоа Митерен в селото, където той се е лекувал.

Преди реставрацията църквата в Борово е била една от малкото останали във България, където не е използуван никакъв цимент. Това е бил повод за гордост на местните жители.

Над селото стърчат два красиви скални масива с необикновени форми. Това са Орловата скала и Карлуковският камък. Много приличат на исполински мегалитни паметници. Орловата скала е като светилище от розово кафяв камък, от която се вижда хоризонта на много километри. Карлуковският камък пък е като вкаменена гора. Най-високото от нейните „дървета„ има отвесен от всички страни ствол-като сталагмит, висок поне 25 метра. На залез слънце в ясно време в продължение на цял час от селото може да се наблюдава странен оптически ефект. Каменния купол от скалата се раздвоява и се появяват два силуета. Казват че това е едно от местните чудеса.

Гостите на селото могат да отседнат в няколко малки семейни хотелчета. Места за настаняване предлагат и няколко къщи за гости.

На 7 км от Борово се намира прочутата в цяла България Кръстова гора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]