Tyxo.bg counter

Баните

в по старо време

в по старо време


Баните е разположено в долното течение на река Малка Арда, на 750 метра надморска височина, в югойзточните склонове на Преспанския дял на Родопите. Баните е едно от малкото села в страната, който са общински центрове /област Смолян/

Баните е старо българско селище.В землището му са открити два средновековни некропола 12-13 в с богат гробен инвентар. По време на Балканската война 1912 в местността Кокошката край селото се водили ожесточени сражения между българските и турските войски. Върнато е на България съгласно Букурещкия мирен договор от 1913 година.

Село Баните е известен балнеоложки център. В коритото на река Малка Арда от напуканите гранитизирани скали бликат топли минерални води, познати още от римско време. От минералната вода чиято температура при извиране е 43° С. може да опитате от чешмата намираща се на центъра на селото.

Водата се използува за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, гинекологични, кожни и други болести. Разкритите древни останки от баня свидетелстват, че и преди стотици години водата се е ползвала за лечение. Живописната планинска природа, термалният минерален извор, чистият и свеж въздух създават неповторима атмосфера в това планинско село. В последните няколко години то се превърна в притегателен център за туристите.

Туристите могат да съчетаят отдиха и лечението в балнеоложкия курорт, с един автомобилен маршрут по река Малка Арда , от село Баните-с.Оряховец-с.Малка Арда-с.Петково-с.Славейно –с.Виевос.Кутела. Дължината на прехода е 48 километра. По време на прехода ще се насладите на живописната Родопа планина и ще може да закупите натурален мед от малкото останали пчелари.

За повече информация може да се обадите на телефон 03025 20 87 в туристическия център.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]