Tyxo.bg counter

Село Славейно

Славейно

Славейно


Родопското село Славейно е известно с единствената къща музей на лекар във България- посветен е на живота и делото на българския лекар енциклопедист професор д-р Констатнин Чилов. Родната къща е дарена от неговите наследници, за да се превърне в един от интересните обекти за посещение в селото. Музейната колекция се състой от вещи снимки и документи свързани с живота и делото на изтъкнатия учен. Сбирката може да бъде посетена след предварителна заявка, както индивидуално така и от организирани туристически групи.

Друга посещавана забележителност в Славейно е църквата „Св. Илия- известна с позлатените си кубета, четирите параклиса в неговите околности, както и Мемориалната стена с барелефи на свещениците възрожденци, посветили се на борбата за църковната независимост.

В популярното родопско село се намира и център Родопи към СУ Св. Климент Охридски““- научноизследователски, образователен и почивен център за студентите от Алма матер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Асеновата крепост е съществувала още през XI век

Асеновата крепост е съществувала още през XI век. Прочутата българска твърдина е символът на Асеновград. До наши дни са се запазили само част от основите. Крепостта се е състояла от външно укрепление с масивни стени, високи 3 м, във вътрешността и е била цитаделата построена в най-високата част. Там е била и кулата, използвана за […]